Natuurschoon

Het Rifgebergte is een bergketen dat zich uitstrekt van Tanger in het Westen tot de oostgrens van Marokko. Het gebergte ontleent zijn naam aan het Berberwoord ‘A-Rif’.

Het maakt deel uit van het gebied van de Alborijnse Zee, hoort niet bij het Atlasgebergte, en het staat bekend om z’n geografische diversiteit: bergen, zee, rivieren en valleien. De hoofdsteden van het Rifgebied zijn o.a.: Tetouan, Chaouen, Al-Hoceima en Nador. De oorspronkelijke bewoners van het Rifgebergte waren de Berbers. Al in de 3e eeuw voor Christus lag dit gebied onder invloed van de Phoeniciërs, in latere eeuwen gevolgd door de Romeinen en Byzantijnen.
Deze streek beslaat een groot gebied, heeft een mediterraan klimaat en is rijk aan bijzondere flora en fauna, historie en cultuur. Daar is genoeg te ontdekken voor de avontuurlijk ingestelde reiziger, maar ook voor liefhebbers van natuur en cultuur. De plaatselijke bewoners zijn nog traditioneel maar gastvrij en vriendelijk. De ongerepte omgeving, welke niet is betreden door massatoerisme, biedt gelegenheid voor looptochten in berg en bos. Je kunt er heerlijk genieten van het prachtige landschap, maar ook kennis maken met de traditionele cultuur van de Rif-bewoners (de Rifijnen). Door een bezoek te brengen aan authentieke Berberdorpen of historische monumenten en musea, kom je zeker aan je trekken. Ook als je van steden houdt kun je genieten: dwalend door de middeleeuwse medina van bijv. het pittoreske stadje Chaouen of de kashba’s van Tanger en Tetouan of van de oude koningssteden Fès en Meknès aan de rand van het Rifgebied. Kortom, … In de Rif komt elke reiziger aan zijn trekken.

Vegetatie en dierenleven in Marokko vormen een belangrijk onderdeel van het ecosysteem van het land. Marokko heeft niet alleen een grote variëteit aan landschap, maar ook in klimaat, flora en fauna. Het klimaat in het Noorden is een Mediterraan klimaat. De winters zijn koud maar prettig, hoewel enigszins nat, en de zomers zijn er heet en droog. Het hele jaar door schijnt de zon, waardoor er een bloeiende vegetatie is met gevarieerde flora en fauna. In het Rifgebied vind je uitgestrekte wouden met kurkeiken, cederbomen, pijnbomen, sparren en dennenbomen. Langs de kust zie je een grote verzameling exotische soorten vegetatie, zoals de casuarina, eucalyptus, citrus, loquat, acacia en nog vele andere boomsoorten. Op de vochtiger locaties zijn er uitgestrekte weiden, boomgaarden met bijvoorbeeld citrusvruchten, granaatappel en venkeltuinen. Ook als typisch mediterrane boomgroei vindt men er vooral amandel-, vijgen- en olijfbomen, steeneik en kermeseik, Johannesbroodboom, oleander en tamarisk. De hoogvlakten in het gebergte zijn begroeid met alfagrassen. In het voorjaar bloeien er duizenden bloemen op de heuvels. Vooral de wit-roze bloesem van amandelbomen bezaaid over het heuvellandschap is werkelijk een prachtige blikvanger. En in het najaar verspreiden kruiden als tijm en rozemarijn hun pittige geuren en kunnen er wilde vijgen en cactusvruchten worden geplukt.

Het National Park van Al-Hoceima is een beschermd natuurgebied dat nauwelijks door mensen van buiten is verkend. Het biedt fantastische vergezichten over het afwisselende landschap van groene heuvels en hoge bergen, rivierbeddingen, bossen en wilde stranden. Ook de bloedstollende steile kliffen die loodrecht afdalen in zee bieden panoramisch uitzicht over de omgeving. Het is een prachtig ongerept gebied, waar de plaatselijke bewoners gastvrij en vriendelijk zijn en waar het rijk is aan bijzondere flora en fauna, historie en cultuur. Door het Mediterraan zeeklimaat is er een bloeiende vegetatie met gevarieerde flora en fauna, die voor natuurliefhebbers een bezoek aan dit natuurpark zeker de moeite waard maken.

Natuurschoon1 Natuurschoon2 Natuurschoon3 Natuurschoon4